Despre artist

BAZAOACHE TEMISTOCLE

12 MARTIE 1917 – 16 APRILIE 1980

Pictorul Temistocle Bazaoache îți oferă darul neprețuit de a te bucura, de a-ți desfăta sufletul cu frumusețea mereu fascinantă și încărcată de pace a naturii. Talentul său consistă în calmul pe care îl transmite celor ce aleg să își mângâie privirea cu priveliștile surprinse de penelul ce dansează și se contopește într-o îmbinare armonioasă de proporții si linii.

Călătoria prea scurtei sale treceri pe pământ începe într-un 12 martie 1917 și se încheie în 16 aprilie 1980 când își „strânge” șevaletul și pleacă să se odinească printre îngeri, lăsând în urmă o viață bogată si intens trăită.

Chiar dacă formația sa profesională a fost cu totul alta și s-a plămădit ca pictor prin talent auto antrenat si îmbogățit prin muncă, tot ceea ce a clădit a avut la bază pasiune pură.

Dovadă stau cele trei certificate de inovator obținute în 4 aprilie 1953 (inovator autor – Metalizarea pieselor uzate), 16 aprilie 1964 (coautor – aparat universal de sudat sub strat de flux) și 9 septembrie 1965 (coautor – aparat universal de sudat sub strat de flux) precum și articolele din presa vremii (ziarul „Zori Noi” din 21 august 1955).
Rigurozitatea și meticulozitatea din plan profesional i-au fost răsplătite și recunoscute prin Ordinele și medaliile câștigate de-a lungul anilor, printre ele mentionam: Medalia Muncii – 1961, Ordinul Muncii – 1966.

Traseul său profesional s-a construit pe vocație și sârguință: Direcția Căilor Ferate Constanța, Direcția Căilor Ferate Brașov, Centrul Mecanic Ciulnița, Ministerul Agriculturii – Direcția Mecanizări (1955 – 1976).
In 1944 a fost decorat de Regele Mihai 1 cu Medalia “Barbaţie şi Credinta” cu spade, Clasa III.

Dintotdeauna atras de estetica frumosului și de posibilitățile neîngrădite de exprimare prin tușe fine de culoare, Temistocle Bazaoache, membru al Asociației Pictorilor Amatori, și-a urmat chemarea și a făcut din pictură un vis întrupat, exprimându-și în tablourile și schițele realizate de-a lungul vieții, sentimentele, sensibilitatea și gândurile ascunse în colțuri de suflet.
Tablourile sale în nuanțe calde, în tonuri de pământ ca un elogiu adus vieții conectate cu natura, florile gingașe și sfioase ca niște zâmbete înmiresmate surprinse în calmul lor maiestuos, desenele schițate rapid dar atât de profund din vârful moale al creionului, toate sunt pentru privitor o fereastră către frumusețe și liniște!